• Spędziłyśmy w Göteborgu 5 pełnych dni, a szczerze mó…
    Czytaj dalej
  • Poznań z dziećmi Ostatnie cztery dni spędziliśmy w Poznaniu i jego okolicach …
    Czytaj dalej
  • Weekend w Torgau: Idealne Miejsce na Spędzenie Czasu z Rodziną W ostatni weekend odwiedziliś…
    Czytaj dalej
  • Drezno z dziećmi – atrakcje To była nasza 3 wizyta w Dreźnie i …
    Czytaj dalej
  • Poskromić przetwora

    Wczoraj po południu miałam niesamowitą przyjemność uczestniczenia w warsztatach kulinarnych pt ‚ Poskromić przetwora’. Warsztat prowadzony był przez Latającą Kuchnię Baby Jagaty i był naprawdę świetny!

    Jestem wielką fanką starszych filmów Almodovara i to co mnie w nich zawsze urzekało, to kobiety. Zawsze marzyło mi się aby móc spotykać się w takim babskim gronie, dzielić historiami, nie zważać na wiek czy doświadczenie, po prostu być razem. I wczoraj tak się trochę czułam.

    Siedziałyśmy przy ogromnym stole, całym zastawionym owocami, warzywami, słoikami i garnkami. Byłyśmy podzielone na 4 grupy i każda grupa wybierała, jakie przetwory chce konkretnie robić, a było w czym wybierać, plan na wieczór był taki:

    1) Przecier pomidorowy
    2) Chutney dyniowy lub dżem dyniowo-jabłkowy
    3) Powidła śłiwkowe lub konfitura malinowa
    4) Marynowane papryczki chili
    5) Kompot aroniowo – gruszkowy

    Niestety nie udało nam się zrealizować całego planu – kompot nie został ugotowany, za to wzięłyśmy ze sobą te owoce do domu w ramach pracy domowej.

    Prowadząca jest świetną osobą, bardzo interesująco opowiada o kulinariach, jest bardzo miła i zawsze chętna do pomocy. To co jeszcze bardzo mi się podobało w prowadzonych zajęciach, to zachęcanie do kreatywności. Agata ciągle nas zachęcała żebyśmy modyfikowały przepisy i dodawały coś od siebie. I wychodziło naprawdę pysznie! Był przecier pomidorowy z cynamonem, bazylią i chili – boski! Powidła śliwkowe z gorzką czekoladąi chili, konfitura malinowa z płatkami migdałowymi, słodzona syropem z agawy i zagęszczana agar-agarem- wszystko to dla mnie nowe, zaskakujące smaki.

    Podsumowując – bardzo mi się podobało, mam nadzieję, że takich warsztatów będzie więcej, a ja jutro zasuwam na rynek po zapasy i sama zabieram się za przetworów poskramianie :).

    Podaję również przepis z wczoraj na pyszny dżem dyniowo – jabłkowy, spróbujcie zrobić – naprawdę jest przepyszny!

    Potrzebujemy:
    1 kg świeżej dyni, ważona bez skóry
    0.5 kg jabłek
    300g cukru
    sok z 1 cytryny
    sok z 1 pomarańczy
    skórka otarta z 1 pomarańczy
    łyżeczka cynamonu
    1/2 łyżeczki imbiru suszonego

    Dynię i jabłka kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, dodajemy pozostałe składniki i gotujemy aż nam się wszystko rozgotuje, w razie potrzeby można jeszcze wszystko na koniec zmiksować. Wlewamy nasz dżem do wyparzonych słoików, a następnie pasteryzujemy.

    Smacznego!!!!

    1 komentarz

    1. 26 września 2013 / 18:47

      Klaudia… obiecałaś mnie zaprosić…

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


    Looking for Something?